fredag 18 november 2011

Äventyr med Gereson

Hej allesammans!
Har hört rykten om att det börjar bli kallt hemma i Sverige. Hoppas att vi får en vit jul och att det är sol och varmt till den 19e december här i Tanzania.
 
Igår följde jag och Stephanie (en volontär) men Gereson (en av våra azcaris - vakter) till en "engelska-grej" som han går till varje fredag.
08.30 hämtade han oss från volontärhuset och vi började gå mot stora vägen som leder in till staden. På vägen frågade han om vi ville träffa hans mamma och det ville vi såklart. Nästan uppe vid stora vägen vek vi in bland nåra små hus och klättrade upp för några stenar och en kulle och där låg ett litet hus och utanför satt en vacker afrikansk kvinna klädd i afrikanska kläder och lagade mat. Hon välkomnade oss på swahili och bjöd in oss i sitt hus. Det var inget stort hus men utsikten var fantastisk. Vi satt ner och pratade och jag köpte lite te av henne som hon gör själv och vi sa de få ord på swahili vi kunde och hon sa de på engelska hon kunde och Gereson översatte resten. Jätte gullig dam och hon erbjöd oss te men vi fick tacka nej för vi skulle inte hinna till engelska-saken i tid om vi stannade. Hon sa att vi fick komma tillbaka när vi ville och Gereson sa att vi skulle känna oss som hemma.
 
Vi travade ner för kullen och över stenarna och upp till stora vägen. Där hoppade vi på en dalla-dalla som skulle ta oss hela vägen fram. En dalla-dalla är för er som inte vet en liten minibuss som fungerar som Tanzanias kollektivtrafik. På dalla-dallan står det var den kommer från och vart den är på väg och om du vill åka med så håller du bara upp handen vart som helst längst vägen och dalla-dallan stannar och plockar upp dig. Det som är det mest exotiska med dalla-dallan är att även om det bara finns 11 sittplattser så är begränsningen på hur många passagerare som släpps på, minibussens utrymme i kubikmeter. När vi hoppade på dalla-dallan så var det bara vi och en man till, när vi hoppade av var det ca 25 människor på bussen. Mysigt och svettigt! Resan kostade 300 shilling vilket ungefär motsvarar 1 krona och 20 öre.
 
När vi kom fram till lokalen var det fullt med människor. Jag hade fått uppfattningen om att det skulle vara lite som en engelska lektion men det var istället en sorts talk-show, "The Language Show Club". Haha det var bland det roligaste och mest komiska jag varit med om. I lokalen var det ca 100 personer och det var 4 män som höll i det hela. Vi fick efter lite krångel 3 platser brevid varandra och showen satte igång.
"The Language Show Club" fungerar så att varje fredag så är det ett ämne som diskuteras om alla som vill får gå upp på "scenen" och berätta sin åsikt och argumentera för den. Dagens ämne var "married life or singel life". Jag oss Steph kollade på varandra och sa att det här ämnet är inte det bästa för oss att säga vår åsikt om.
En av männen som höll i det agerade värd/DJ. Han stod framme vid scenen och frågade frågorna och ställde motargument samtidigt som han när som helst kunde sätta på lite musik och alla ställde sig upp och började dansa. Känndes lite oförskämt att sätta på hög musik mitt i någons tal men dom verkade inte bry sig utan började skaka loss med alla andra och fortsatte sitt tal helt oberört när musiken slutade.
Engelskakunskaperna var inte särsklit bra men det var imponerande att de varje vecka kom hit och försökte förbättra den. Vissa hade skrivit små stödlappar och andra körde på improvisation. Oavsett så blev argumenten i princip de samma och dom var:
Fördelar med att vara singel i Tanzania är: risken att smittas av HIV var mindre, man behöver inte be om tillåtelse om man vill göra något (kvinnor), man kan studera och frihet.
Fördelar med att vara gift i Tanzania är:man får respekt från människor, man har försoppningsvis 2 löner som tillsammans kanske kan betala skolgång för barnen.
Det var kanske inte riktigt samma argument som skulle komma upp i samma diskussion i Sverige.
Gereson var på scen 3 gånger. Första gången så dansade han. Det var han och 2 killar till som hade ett litet dance-battel. Gereson var överlägset bäst med sina underbara robot- och mask-moves. Andra gången sa han att han stöttar "married life", han ansåg att det är fler fördelar med det. Lite vagt vilka fördelarna var. Sista gången, och det var precis i slutet av showen så gjorde han och hans 2 kompisar ett freestyle-rap. Det var jättebra och jättekul att se!
 
Under hela showen så hade folk försökt få upp oss på scen och vi hade vänligt avböjt men på slutet när vi skulle gå ut och få lite frisk luft och då passerade scenen så drog dom mer eller mindre upp oss på scenen. Vi fick svara på frågor om vart vi kom från, vad vi tyckte om showen osv. Steph fick frågan om hon letade efter en man i Tanzania och hon sa att hon hade pojkvänn hemma i England men att dom kunde fråga mig. Haha det blev en väldigt skrattsalva i rummet och det fanns tydligen många män där som letade efter en fru, och en vit fru var ett stort plus.
 
Efter showen stod vi utanför med Gereson och pratade med några av hans kompisar. Alla ville komma fram och skaka våra händer, tacka oss för att vi kom och vi blev även tillfrågade att bli lärare där.
 
Det var en jättehäftig upplevelse och jag kommer nog gå dit igen innan jag åker hem!
 
Det känns konstigt men jag har varit här i nästan 9 veckor nu vilket betyder att jag har drygt 4 veckor kvar. Tiden går fort när man har kul!
 
Ta hand om er och förhoppningsvis så kommer det snart läggas upp lite bilder på bloggen!
Puss&kram
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar